GPS, kompas en hoogtemeter op je mobiel voldoende voor wandelvakantie?

Ik heb een behoorlijk nieuwe en nette mobiel, de Samsung Galaxy S7. Daarop zit in theorie alles wat je nodig hebt voor een goede navigatie in de bergen: Een kompas, een hoogtemeter en een GPS. Als die volstaan dan gaat mij dat heel wat gewicht schelen, omdat ik ze dan niet allemaal afzonderlijk hoef mee te nemen. Dan moeten ze wel 100% goed en nauwkeurig werken, want tijdens mijn tocht in de Alpen kan een navigatiefout soms grote gevolgen hebben, en verdwalen is iets wat ik koste wat kost wil voorkomen. Daarom heb ik besloten om deze functies van mijn smartphone eens kritisch te testen

Testopzet

Gelukkig wandel ik regelmatig door de bossen hier in Nederland, dus ik heb alle gelegenheid om mijn telefoon aan een praktijktest te onderwerpen. Ik heb gekozen voor de volgende tests:

 • De GPS kan ik testen met Google Maps. Ik ga er vanuit dat ik straks op wandelvakantie geen bereik heb, dus om deze situatie zo goed mogelijk te simuleren zal ik van tevoren de kaart in mijn cache opslaan en dan de telefoon in airplane-mode zetten. Ik kan dan de weergegeven locatie vergelijken met mijn werkelijke locatie.
 • Het kompas Test ik door dit te vergelijken met mijn eigen Sigma kompas. Om de kompasfunctie van mijn telefoon te kunnen uitlezen gebruik ik een app genaamd ‘Compass’.
 • Hoogte meten in Nederland is best lastig. Gelukkig woon ik in de buurt van een aantal heuvels, met een hoogteverschil van 60m. Niet vergelijkbaar met de Alpen dus, maar wel genoeg om het verschil te moeten kunnen meten. Ik gebruik de app ‘Altimeter’ en vergelijk die met mijn eigen hoogtemeter.

Eerst calibreren!

Voor het kompas werkt moet je het calibreren. Dit doe je op de S7 als volgt:

 1. Bel nummer *#0*#
 2. Druk op de ‘sensor’ knop
 3. Je ziet hier een klein kompasje. Indien daar een rode streep in staat moet je kompas nog gecalibreerd worden voor ie werkt
 4. Draai de telefoon helemaal om zn as. Als je dit goed hebt gedaan is het streepje blauw geworden, wat betekent dat ie klaar voor gebruik is!
 5. Gebruik de ‘vorige’ knop om terug te gaan

Resultaten

 • GPS positie is ook in airplane-mode nauwkeurig en prima bruikbaar
 • Kompas werkt oo na calibreren voor geen meter
 • Hoogtemeter it er 100m naast