Kaartlezen vanaf je smartphone: 3 manieren

Tijdens mijn vakantie wil ik navigeren via mijn smartphone. Dit heeft als voordeel dat ik geen kaart meer hoef mee te nemen, geen kaart bungelend om mijn nek hoef te hebben, en gelijk integratie kan hebben met GPS, hoogtemeter en kompas. Hiervoor wil ik 3 nuttige manieren gebruiken, waartussen ik kan wisselen.

Manier 1: Google maps

Ik ben zelf een enorm fan van Google maps, het is een app die steeds uitgebreider en nauwkeuriger wordt. tijdens mijn vakantie wil ik het vooral gebruiken vanwege de scherpe satellietfoto’s. Om die te tonen kun je in het menu drukken op ‘Satelliet’, waarna je haarscherpe lucht-/satellietfoto’s gebruikt. Tijdens het wandelen kan dit enorm helpen: Je ziet bijna elke boom, rotsveld en riviertje, inclusief je eigen positie. Zaak is dan wel om de kaart van tevoren in je cache op te slaan, zodat je ook zonder bereik de foto nog kunt gebruiken. Hiertoe druk je in het menu op ‘Offline gebieden’. Dit kun je uiteraard het beste doen als je telefoon is verbonden met wifi, want die kaarten kunnen flink wat data verbruiken!

Manier 2: Custom maps

Custom maps is een app waarmee je een foto van je wandelkaart in je smartphone kunt zetten. Door de kaart te calibreren, kun je vervolgens op je kaart precies zien waar je bent aan de hand van je GPS-positie. Ik heb de app nog niet getest, maar die ziet er veelbelovend uit. Ik ben dol op mijn IGN-kaarten met alle paden en hoogtelijntjes erop, dus als ik die goed in mijn telefoon heb, voel ik mij spekkoper! Ik ben nu bezig met het ‘ontvouwen; van de kaart: Om goede foto’s te kunnen maken moet ik de vouwen eruit halen. Hiertoe heb ik de kaart opgehangen aan een kast, en flink wat wasknijpers aan de onderkant gehangen. Ik hoop dat op die manier de kaart wordt ‘strakgetrokken’ de komende dagen.

Manier 3: Waypoint navigatie

Vroeger op mijn wandeltochten in Noorwegen, gebruikte ik een ouderwetse Garmin GPS, en hadden we de hele route vooraf ingeprogrammeerd. Dat was toen nog een monsterklus, maar het liep erg prettig: De GPS wees continue met een pijl in de richting van het volgende punt op je route, en gaf de afstand aan tot dat punt. Vooral op grote sneeuwvlakten en bevroren meren, of in sneeuwstormen, soms de enige manier om een route te volgen. Maar dat kan tegenwoordig ook een stuk makkelijker. Ik ga binnenkort de app GPS Waypoint Finder installeren en testen.