Eenpersoons tent voor op mijn wandelvakantie

Het nadeel van alleen kamperen is dat met name de tent relatief zwaar wordt: Tweepersoonstenten zijn relatief natuurlijk veel lichter. Gelukkig hebben de tentenmakers niet stilgezeten, en tegenwoordig bestaan er eenpersoons tenten met een gewicht waar je vroeger alleen maar van kon dromen.

Maar welke tent is nu de beste keuze?

Het zal niet als een verrassing komen, maar de beste keuze hangt af van je wensen en bestemming. Voor mij is belangrijk dat de tent niet alleen een laag gewicht heeft, maar ook makkelijk en snel op te zetten is, en dat ik er lekker in slaap. Over het belang van lekker slapen hoef ik na mijn vorige bericht natuurlijk niets meer uit te leggen. Maar bij de keuze voor een tent speelt het zwaar mee:

  • De allerlichtste tenten zijn de tarps en tentjes die gebruik maken van je wandelstokken in plaats van tentstokken. Omdat ik zonder wandelstokken wil lopen, zijn die geen optie voor mij. Bovendien ken ik mijzelf genoeg, en ik heb ’s nachts om lekker te kunnen slapen wel enige geborgenheid (lees: meer dan een doek boven mijn hoofd) nodig. Geen tarp dus, en geen tent die gebruik maakt van wandelstokken.
  • Ik maak mij daarnaast vaak zorgen als het regent, en ik slaap dan niet lekker. Ik kom nog uit de tijd dat tenten niet helemaal waterdicht waren, of tenminste die van ons niet. Mijn vader moest dan ’s nachts de tent uit om een kanaal te graven om het water weg te leiden. En altijd kwam er water langs de tentstokken naar beneden gelopen, waarop mijn moeder gelijk overging tot evacuatie van alle slaapzakken en spullen die niet nat mochten worden. Kortom, ik ben sterk gehecht aan een tent die degelijk is, en waarvan ik weet dat ie een flinke plensbui kan hebben.
  • Tenslotte vind ik het ook prettig als de tent ruim genoeg is. Ik kan dan relaxed slapen én mijn rugzak in de voortent zetten.
  • Mijn laatste wens is dat de tent goed ventileert, ik wil natuurlijk wel frisse lucht in de tent voor het ultieme buitengevoel.

Mijn keuze

Mijn keuze is gevallen op de Nigor PioPio Solo, om de volgende redenen: Het grondzeil en dak zijn van een extra stevig waterdicht materiaal gemaakt. Daarnaast is het een ruime tent die snel opgezet kan worden. En het gewicht is superlaag!


Extra’s

Omdat ik naar de Alpen ga, krijg ik te maken met rotsige bodems. Ik vertrouw de meegeleverde haringen niet genoeg, dus koop ik speciale lichtgewicht rotsharingen in een lichtgewicht haringzak. Verder zorg ik voor lichtgevende ritshangers en reflecterende scheerlijnen voor extra gemak ’s nachts. Ik heb immers geen zaklamp bij me en bij gedoe ’s nachts alleen mijn mobiel bij de hand.

In totaal weegt deze combinatie 832 gram, wat ik best goed vindt voor een oerdegelijk en veilige schuilplaats voor de nacht.