Mijn blessure: Chondromalacie dus!

Tien jaar geleden heb ik al een periode meegemaakt waarin ik ging sporten en diƫten, en op die manier raakte ik 20 kilo kwijt. Ik voelde me superfit en gezond, maar helaas liep ik een blessure op aan mijn knieschijf, en dat was het einde van deze opbloei. Hardlopen werd pijnlijk en ik moest van de fysiotherapeut oefeningen doen die niet leuk waren. En voor ik het wist (ok, tien jaar later) was ik weer 130 kilo. Die mislukte poging heeft mijn instelling echt veranderd. Ik heb geleerd dat ook na 2-3 jaar gezond leven en afvallen, de oude gewoonte weer terug kan komen. En dat je dus niet te snel moet juichen. Het maakt mij erg sceptisch over de vooruitgang die ik bereik, want ik weet: voor je het weet zit je weer op je oude gewicht.

De blessure

Omdat ik nu bij het hardlopen mijn knie weer voel, heb ik gebeld met de huisarts om te achterhalen waar ik destijds last van had. Mijn klachten waren immers onderzocht door een specialist in het ziekenhuis, ik was alleen vergeten wat het nou precies was. Gelukkig bewaart de huisarts alles netjes, en de assistente kon mij vanmorgen vertellen dat ik last had van Chondromalacie. En ja, dat moest ze wel even voor me spellen!

Het kraakbeen in mijn knie is blijkbaar beschadigd, doordat mijn gewricht niet goed in de kom past. Ik loop hierdoor een verhoogd risico op ontsteking van mijn pezen. Gelukkig kan ik mijn klachten wel verminderen door het doen van specifieke oefeningen. Ik neem hiertoe contact op met mijn trainer.